מי רוצה לחיות חיים ארוכים ומאושרים?
ע"פ הספר 'לכתחילה: השגחה פרטית וקרבת אלקים' (לכתבה על ספריו - לחץ כאן)
פרק כב: קבלת יסורים באהבה
ב. - הרוצה לחיות חיים ארוכים ומאושרים - נדרש ממנו דבר אחד: לקבל יסורים באהבה ובשמחה. - ברכות (ה, א).
פרק כא: צידוק הדין
יד. - ירא אלוקים אמיתי אוחז בה' יתברך בכל מצב, 'בין בטיבו ובין בעקו', אינו בועט חלילה ואינו מתרעם, אלא מיחל ומצפה תמיד לישועת ה', כי 'אין עוד מלבדו שום כח בעולם', הוא לבדו ואפס זולתו. - ישועות יהודה; כי אתה עמדי.
זהירות ממחשבות ומאמירות שונות
טז. - אמונתו של אדם נבחנת כשהקשיים מתגברים, כשהצרות מתעצמות, כשה' עושה עם האדם דברים שהוא לא מרוצה מהם, אז המבחן הגדול של האמונה, האם הוא מבטל כל הרהור ומחשבת כפירה, או שהוא מלא שאלות על בורא עולם. - רמז לדבר: 'אבחנך על מי מריבה'. כלומר: ה' אומר: אני בוחן אותך ברגע של 'מריבה' ביני לבינך, כשכביכול אני רב איתך, כשאני עושה לך דברים שאתה לא מרוצה מהם; אז אני בודק את תגובתך, כיצד אתה מקבל את הדברים.
יז. - אדם שמתייסר ביסורים, אל יאמר שהם 'רעים', שכן לעולם אין הבורא עושה לאדם דברים רעים. - יסוד הדת.
יט. - לעולם אין לאדם להתרעם על מצבו הגשמי, משום שהוא עצמו בחר במצב זה לפני שנשמתו ירדה לעולם. - חסד לאברהם (מעין ד, נהר יא): 'דע, כשהאדם פוקד את אשתו ומתעברת, המלאך גבריאל שולח אחד משלוחיו ליטול הטיפה... והקב"ה שולח מלאך אחד ממונה על הנפשות ומביא שם נפש אחת, ואומר לה הקב"ה הכנסי בטיפה זו כי מטיפה זו עתיד להיות בנין גופך. ומצוה למלאך הממונה על אוצר הצלמים להוליך שם אותה הנפש שיבחר לו הצלם כרצונה, ארוך או קצר, שלם או בעל מום, חלש או גיבור, יפה או מכוער... ולפי זה אין שום אדם יכול להתרעם מבוראו למה חבירו יפה והוא מכוער וכיוצא, כי הכל תלוי בבחירתו'.