10 מאמרים נפלאים! על שבת קודש מהספר 'פורים דיליה'
פורסם בתאריך: 24.06.2024, 18:00 • מערכת שופרב"ה ניתן להשיג במשרדי 'שופר' ארגון להפצת יהדות את הספרים הקשורים למצוות השבת:
1. כאשר ציוה ה' (לכתבה על הספר לחץ כאן).
2. שמירת שבת כהלכתה.
3. ישמחו במלכותך (לכתבה על הספר לחץ כאן).
4. לכתחילה - שבת הנהגת היום.
ב"ה ה-10 המאמרים שהתפרסמו מרוכזים כאן במקום 1
באדיבות הרב אברהם חנונו שליט"א מלייקווד - ישר כוחו!
(מחבר הספרים: אל תדיחנו, הראנו בבנינו, מידות דיליה, מצוות דיליה, תורה דיליה, פורים דיליה, תפילה דיליה, תשובה דיליה ועוד...)
1. חשיבות ההכנה לקראת יום שבת קודש
המצוה של "והיה ביום הששי והכינו את אשר יביאו" (שמות טז, ה) - ההכנה והטירחה לקראת בואה של שבת המלכה, היא גדולה וחשובה עד למאוד. ועלינו להתבונן בפרטיה ודקדוקיה ובהבנת הדברים לעומק , ונביא על כך מפי רבותינו ז"ל וכן עובדות מאלפות מגדולי הדורות בנושא זה. כמדומני שרוב בני האדם אינם שמים את לבם כראוי למצוה מיוחדת זו. על כן ראינו לנכון להרחיב ולבאר כפי שידינו מגעת, על מנת שנוכל להתחזק בזה ביתר שאת.
כבר עסקנו בעבר בחשיבות הגדולה של הכנותיו של כל בר ישראל לקראת בואה של שבת קודש, וידוע כי כל ההשפעה הנמשכת מהשבת - מקור הברכה , תלויה בהכנות שעושים לכבודה ומקדמים את בואה . כך גם הנשמה היתירה לה זוכה האדם בכל שבת ושבת היא בזכות ה: "והכינו את אשר יביאו" - הטרחה בגוף וההשקעה בממון. במאמר הבא נרד לפרטיה ודקדוקיה של ההכנה הנדרשת, וכך יתבארו כמה יסודות חשובים מעיקרי היהדות!
3. הרגיל בנר - הווין ליה בנים תלמידי חכמים
איתא בגמרא שבת (דף כג:): "אמר רב הונא הרגיל בנר - הויין לו בנים תלמידי חכמים ופירש רש"י זצ"ל וזה לשונו: הרגיל בנר - נר של שבת ונר של חנוכה, דכתיב: "כי נר מצוה ותורה אור" - על ידי נר מצוה דשבת וחנוכה בא אור דתורה' עד כאן לשונו. ואכן בדברי הראשונים מצינו שדברי רב הונא נסובים על הדלקת נרות ל הטור"שבת, וז ח סימן רסג)"(או : "ויהא זהיר לעשות נר יפה, דאמר רב הונא: הרגיל בנר שבת להשתדל בו לעשותו יפה הויין ליה בנים תלמידי חכמים ." ל שם"ן זצ"וכן כתב הר ף)"(י . מדפי הרי , שהרגיל בנר של שבת - זוכה על ידי זה לבנים תלמידי חכמים. וכן פירש גם רבינו בחיי זצ"ל בפירושו על התורה (שמות יט, ג).
4. "שבת קודש" - חשיבות התפילות והקידוש
במאמר הבא נעסוק בשתיים מן העבודות המיוחדות לשבת קודש - בתפילות השבת, ובמצות קידוש השבת על הכוס בעת התקדש היום. ישנם אנשים המזלזלים בהם למרות שעניינים אלו עומדים ברומו של עולם. ומלבד החובה להתפלל בכוונה ולקדש על הכוס כדין, טמון בהם סגולות גדולות ונצורות, ואשרי מי שמנצל זאת ומקיים אותם כראוי.
"סעודות השבת" הם חלק בלתי נפרד מעבודת השם המוטלת עלינו בשבת קודש, מדובר ללא ספק בזמן ועיתוי גדול ויקר. לכל איש ישראל בעל בעמיו ראוי לדעת ששעה זו בה כל בני המשפחה מסובים מסביב לשולחן השבת - היא הזדמנות פז להשפיע עליהם בדרכי נועם ובדברים המושכים את הלב ללכת בדרכי התורה על אדני המוסר ויראת שמים. זהו הזמן בו ניתן לתאר מעט מקורות חייהם של גדולי הדורות, ובכך לבנות בלבם חומה בצורה מפני כל אותם השקפות זרות והשפעות שליליות של הרחוב. על כן , חובה עלינו לנצל את אותן שעות של קורת רוח כדבעי על מנת שנוכל להפיק מהן את התועלת המקסימלית. ועל כן התעוררתי לעסוק בנושא חשוב זה ולהרחיב בו מעט את היריעה.
יום השבת נקרא בפי כל " "יום המנוחה , וכך אנו אומרים בתפילת מנחה של שבת "יום מנוחה וקדושה לעמך נתת", וכן מי ששכח בברכת המזון לומר "רצה והחליצנו" אומר: "ברוך שנתן שבתות למנוחה לעמו ישראל "באהבה (ברכות דף מט .) העולם רגילים לחשוב שביאור מושג זה של "מנוחה" - הוא כפירוש השיגרא דלישנא, היינו - העדר מלאכה ואי עשייה... מחשבה מוטעית זו אף מביאה את האדם להסיק בשגיונו כי ב: 'יום המנוחה' ניתן לפרוק עול ולהתבטל מכל החובות המעשיות, ואפשר אף לבלות במשך רוב רובו של היום הקדוש בטיולים ובשאר דברים בטלים - מנוחה שהרי "מנוחה" היא אי עשיית מלאכה ושביתה מכל פעולה שיש בה טורח... אבל האמת יורה דרכו, ומיניה וביה יש להוכיח שאין כן פני הדברים!
נעסוק בנושא הטעון חיזוק - לימוד התורה בשבת אשר יש בו חשיבות ומעלה עצומה.
8. "שָׁמוֹר אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ"
אין אדם אשר אינו שואף לזכות לשמור את השבת כהלכתה על כל הלכותיה פרטיה ודקדוקיה. אך ברור שתנאי קודם למעשה הוא בקיאות ובהירות בכל דיני השבת אשר המה רבים ומסועפים עד למאוד. וכבר אמרו חז"ל במשנה במסכת חגיגה: "הלכות שבת הרי הם כהררים התלויין בשערה שהן מקרא מועט והלכות מרובות ". והחפץ חיים זצ"ל בהקדמה של המשנה ברורה (לחלק ג') מביא בשמו של הגאון רבי יהונתן אייבשיץ זצ"ל, שאי אפשר במציאות כלל שינצל מאיסור שבת אם לא ילמד את כל הלכות השבת כסדר על בוריים!
אולם כמדומני שבכדי לשמור על שבת כדבעי, מלבד הבקיאות ההכרחית בהלכות השבת ישנה ידיעה נוספת הנחוצה מאוד ועליה ללוות כל אדם החפץ להינצל מחילול שבת, והיא ההבנה וההכרה בחומרה הנוראה של איסור חילול שבת רח"ל, כי אם לנגד עיניו יעמוד כסדר הקלקול והחורבן שעוון זה גורם, קל יהיה לו יותר להישמר ולהתרחק מכל חשש איסור.
ישנו נושא העומד ברומו של עולם, אך בני אדם נוטים לזלזל בו, על כן נכביר עליו במילים במאמר הבא: בגמרא במסכת שבת (דף קיט :) מבואר: "אמר רבי חנינא: לעולם יסדר אדם שולחנו במוצאי שבת אף על פי שאינו צריך אלא לכזית" דברי הגמרא הללו הובאו להלכה בהלכות וכן נפסק כהלכה פשוטה בטור ובשו"ע מבואר מכל זה שענין סעודת מלוה מלכה היא מצוה גמורה וכן מדובר בהנהגה הנצרכת לכל אחד ואחד, למרות שאינה חובה כמו שאר ג' הסעודות.
10. ליל מוצאי שבת קודש - כח ההתחלה
מבואר מדברי ספר סדר היום שמוצאי שבת קודש הוא זמן מסוגל עד למאוד להצליח בתורה ובשאר ענייניו בכל ששת ימי המעשה. ובאמת המציאות מורה כי אנשים רבים אינם מבינים זאת ונוהגים הם לבזבז רגעים נעלים אלו על הא ועל דא. ועל כן התעוררתי במאמר הבא להעלות את המודעות לחשיבות של עת קודש זו שהיא ההתחלה של כל השבוע. והרי ידוע - בכל ראשית והתחלה של זמן חדש, הן אם מדובר בראשית השנה או בראש חודש, וכן בהתחלת הזמן - כך גם במוצאי השבת שהוא פתחו של השבוע הבא עלינו לטובה - טמון כח נפלא, ומי שיכיר בו וינצל אותו - בודאי יצליח בכל ענייניו בכלל ובתורה בפרט!
לשמיעת השיר מכבוד הרב שליט"א: 'ישמחו במלכותך' לחץ כאן
בברכת: שבת שלום ומבורך!