אעירה שחר - חלק ד | הרב אמנון יצחק
- - - אין זו הדרשה! אלא עיקרי הדברים מהספר 'אעירה שחר' באדיבות הרב המחבר שליט"א - - -
טעם רביעי - המלכות בסוד התורה שבעל פה
בזוהר הקדוש פרשת ויקרא כ"ג מובא: שאל רבי יהודה את רבי יוסי: מדוע רואים שבלילה יש מוח יותר צלול וצח ללמוד תורה? השיב לו רבי יוסי: מפני שהתורה שבעל פה שהיא ספירת המלכות היא כנגד הלילה ולכן בזמן זה יכול האדם בקלות ללמוד את התורה ולהבינה.
ורמז נפלא לכך יש במדרש שוחר טוב (תהילים יט), שכשהיה משה בהר ארבעים יום וארבעים לילה - כשלמד תורה שבכתב ידע שהוא יום וכשלמד תורה שבעל פה ידע שהוא לילה. וזאת מפני שהתורה שבעל פה - היא כנגד ספירת המלכות ואף הלילה היא בסוד המלכות ולכן בלילה קל יותר ללומדה ולזכרה.
רמז נוסף כתוב בספר ליקוטי מוהר"ן, בתורה ג', על פי הגמרא בסנהדרין כ"ד, הדורשת את הפסוק (איכה ג'):"במחשכים הושיבני וגו'"- זה תלמוד בבלי, וכתוב (בראשית א):"ולחושך קרא לילה וגו'", לרמז שהאדם הלומד גמרא ושולחן-ערוך - שהם תורה שבעל פה - בלילה, יזכה להבנה ובהירות. כי שעה זו הרומזת על התורה שבעל פה מסוגלת ביותר ללימוד ולהבנה ולזיכרון לימוד זה של תורה שבע"פ.
טעם חמישי - והשם עמו - שהלכה כמותו
אמרו חז"ל: כל הלומד תורה בלילה השכינה כנגדו (תמיד ל"ד) - שפירושו שהיא שוכנת ושורה עליו. והנה, כאשר האדם לומד תורה בשעות היום. לא כל אחד זוכה שהשכינה שורה עליו בעת לימודו, זולת צדיקים גדולים [כמובא בליקוטי מוהר"ן קנ"ט], ואילו כאשר האדם לומד בלילה אין הדבר תלוי במדרגתו, אלא כל אחד שלומד תורה זוכה שהשכינה שורה עליו בעת לימודו! (כמובא בליקוטי הלכות, הלכות תפילה א' עי"ש). וכאשר האדם זוכה שהשכינה שורה עליו וה' יתברך עמו, בוודאי יבין את כל תלמודו, כי התורה, קודשא-בריך-הוא וישראל הם דבר אחד כמובא לעיל, וממילא ככל שהאדם מתקרב לה' יתברך כך הוא מבין יותר את תלמודו, וכמו שנאמר אצל דוד המלך (שמואל א י"ח):"והשם עמו", ודרשו חז"ל שהלכה כמותו בכל מקום, כי מאחר שה' עמו,וודאי יכוון בכל דבר הלכה, לאמיתה של תורה.
הכלל הוא, שכל הלומד בשעות אלו זוכה להבנת התורה ולסייעתא דשמיא עצומה ונפלאה בעניין התורה כיון שה' יתברך בעצמו עמו והוא עומד ומסייעהו להבין את כל תלמודו ולהצליח בו, בוודאי מי שיתמיד בכך, יזכה לעלות במעלות רמות ונשגבות בלימוד התורה ובקניינה.
טעם ששי - המצטער עם השכינה זוכה לכתר תורה
כתוב בספר קב הישר [פרק צ"ג]: קיבלתי מרבותי שכל המתאבל על גלות השכינה זוכה לכתרה של תורה. ולכן הקם בחצות ואומר תיקון חצות ומתאבל ומצטער על גלות השכינה עי"ז הוא זוכה לכתרה של תורה.
טעם שביעי - התגלות תורת הסוד
כתב הגר"ח פלאג'י זיע"א שכל העוסק בסודות התורה בלילה, יזכה להבין את לימודו ביתר קלות ואף יזכה שיתגלו לו סודות נוספים מן השמים. וזה משום שזמן חצות לילה, הוא הזמן המסוגל ביותר ללימוד תורת הסוד והנסתר. ועל פי זה פירש הגר"ח פלאג'י את הפסוק (ישעיה כ"ד):"מִכְּנַף הָאָרֶץ זְמִרתֹ שָׁמַעְנוּ צְבִי לַצַּדִּיק וָאמַֹר רָזִי לִי רָזִי לִי וגו'", שפסוק זה מדבר על לימוד התורה בלילה, שהתורה שלומדים בלילה נקראת 'זמירות', וכל הלומד בלילה נקרא 'צדיק' כמובא בזוהר הקדוש. ולכן 'רזי לי' - פירושו שילמד בלילה את תורת הסוד והנסתר, מפני שהלילה הוא מסוגל להבנת תורת הסוד בקלות ובמהירות, ומה שכתוב עוד פעם שניה 'רזי לי' בא לומר שהלומד את תורת הסוד בלילה יזכה שיתגלו לו עוד סודות נוספים מן השמים - כי הלילה הוא מסוגל ביותר ללימוד זה של תורת הרז והנסתר.
ובעניין זה סיפר לי יהודי תלמיד חכם, שזכה בצעירותו ללמוד בישיבת המקובלים של הגאון הצדיק הרב ציון ברכה זצ"ל והיה עד ראיה למעשה הבא: באחד הימים ניגש אחד הלומדים בישיבה לראש הישיבה הרב ציון ברכה זצ"ל ובקשה בפיו: היות שהוא משתתף בשיעורו של הרב כבר תקופה ארוכה ואינו רואה ברכה בלימודו, ואינו מצליח בשום אופן להבין את החומר הנלמד, על כן הוא מבקש מהרב שיואיל ללמוד עמו בחברותא ולהסביר לו ביחידות את כל הלימוד, בכדי שיוכל להתחיל להבין את תורת הקבלה והסוד.
פתח הרב ואמר לו: האם היית רוצה שאני אלמד אתך ואסביר לך את הלימוד? או שאתה מעדיף שהקב"ה בעצמו ילמד עמך חברותא ויפרש לך את כל הלימוד? השיב לו התלמיד: בוודאי ובוודאי שהייתי חפץ שהקב"ה ילמד אותי ויבאר לי את כל הלימוד.
אמר לו הרב: אם כן, תקום בחצות לילה ותלמד בשעה זו את החומר או אז תראה כיצד הקב"ה בעצמו ילמד אותך ויבאר לך את כל הלימוד ויפתח מוחך בקלות להבין את הכל! כי הקם חצות ללמוד תורה, הקב"ה בעצמו מלמד אותו את כל תלמודו.
בזאת סיים הרב את דבריו, ואותו תלמיד החל לקום בחצות לילה וללמוד תורת הנסתר, והוא אכן ראה ברכה מרובה בלימודו כשהוא מתעלה מיום ליום, עד שתוך תקופה קצרה נעשה תלמיד חכם גדול מחשובי הלומדים בישיבה, כשכל בני הישיבה מתפלאים על השינוי הגדול והמהיר.
טעם שמיני - אור הגנוז מתגלה בלילה
טעם נוסף הוא על פי דבריהם של הראשונים שכתבו, שעיקר הבנת האדם בתורה הוא ע"י שזוכה לאור הגנוז בתורה. כי האור שהקב"ה
גנזו לצדיקים, גנוז בתוך התורה, כמו שכתוב (בראשית א):"ורוח אלוקים מרחפת על פני המים", על אנפי אורייתא - כעין שהסבירו הראשונים את דברי חז"ל (שבת כ"ג): 'הרגיל בנר זוכה לבנים תלמידי חכמים' - ואם הוא בר הכי הוא בעצמו זוכה להיות תלמיד חכם, והטעם, משום שבנרות של מצוה שורה אור הגנוז כמובא בזוהר הקדוש, ולכן הזהיר בהם זוכה לתורה הנמשכת מאור הגנוז. כי מובא בזוהר הקדוש (תרומה דף קמ"ט) שהלומד בלילה זוכה לאור הגנוז בתורה, שזה פירוש מה שאמרו חז"ל, שכל הלומד בלילה נמשך עליו
חוט של חסד (חגיגה י"ב), דהיינו שזוכה לחוט דק מאור הגנוז השורה על נשמתו! לכן כל הלומד בלילה יזכה להתחכם ולהבין את כל תלמודו ע"י האור הגנוז ששורה עליו אשר ממנו כל הבנתו של האדם בתורה.
וכן מובא בספר המידות [אות לימוד] ע"י שקם חצות זוכה להבין את התורה ולדרוש אותה.
לכן כל לימודם של רוב גדולי ישראל במשך כל הדורות היה בשעות הלילה, כמו שהיה הגאון הרב שמואל וואזנר זצ"ל מרבה לשבח בדרשותיו את הלימוד באשמורת, שרואים שרוב גדולי ישראל היו לומדים בשעה זו, ואף החתם סופר כתב את רוב תשובותיו באשמורת הבוקר. וכך נהגו רוב ככל גדולי הדורות כמו שמובא בפירוש הגר"א על ספר משלי (משלי י"ד א'), שזמן השינה של האדם הוא עד חצות הלילה, ובחצות הלילה צריך לקום ללמוד תורה, וכך נהג גם הגר"א בעצמו כמובא בספר 'מעשה רב'.
עדות נאמנה
שח לי יהודי חשוב המכהן כראש 'כולל חצות' באחד מערי הארץ שלומדים אצלו תלמידי חכמים חשובים, שלומדים אף במשך היום כולו בכולל, שכולם העידו ואמרו לו פה אחד, שהם חשים ומרגישים שבלימוד בלילה יש סייעתא דשמיא מיוחדת, הן מבחינת הבנת הלימוד בקלות ובמהירות והן מבחינת הספק הלימוד, אשר הם מספיקים בו פי כמה וכמה ממה שהם מספיקים במשך היום כולו. והם חשים אשר בשעות אלו ישנו פתיחת הלב בתורה עצומה מאוד, והם הרגישו בעצמם התעלות עצומה בלימוד מאז שהחלו ללמוד בשעות אלו שלאחר חצות הלילה.
יהודי שזכה לחזור בתשובה והחל ללמוד בכולל חצות, ותוך תקופה קצרה התעלה מאוד בלימוד התורה הקדושה הרבה יותר מאחרים הלומדים בשעות היום, והדגיש הרב שזה בודאי בא מכוחה הגדול של תורת הלילה, שהרי כמה אברכים ישנם השוקדים על לימודם שנים רבות בשעות היום, והנה האברך הזה התעלה עליהם עשרות מונים וכל זה בזכות של הלימוד בחצות הלילה המסוגל מאד להתעלות בתורה הקדושה.
סיפור נוסף סיפר לי אברך, שכיום הינו תלמיד חכם הן בתורת הנגלה והן בתורת הנסתר, שבראשית דרכו בעולם התורה כשהיה בחור צעיר לימים היה לומד הרבה בשעות הלילה, והנה לאחר תקופה שלמד בישיבה הבחין וראה שהוא התקדם והספיק בגמרא אותה למדו, הרבה יותר משאר חבריו שהיו לומדים רק בשעות היום! ואפילו שהם היו בהתחלה הרבה יותר טובים ממנו בלימוד, וגם הרבה יותר כישרוניים ממנו. משראה זאת הבין את מעלת הלימוד בלילה וקבע את לימודו בכולל חצות לילה, והיום הינו תלמיד חכם חשוב ברוך השם.