הפלא ופלא - אמת ושקר | הרב אמנון יצחק
- - - אין זה התמלול, אלא עיקרי הדברים מהספר 'הפלא ופלא' באדיבות הרב המחבר ר' יהודה חיון שליט"א (לכתבה על ספריו 'לכתחילה' לחץ כאן) - - -
אמת
אדם שנזהר מלדבר שקר – מובטח לו שאפילו אם יהיה חולה, לא יפול למשכב, אלא יקום בריא. כן מבואר בספר "מדרש פנחס" לרבי פנחס מקאריץ.
\
אדם שכל דבוריו ומחשבותיו הינם אמת – כל מה שידבר או יחשוב, הכל יתקיים, אפילו אם אמר או חשב שלא במתכוין. כן כתב בעל ספר "חסידים" (סימן מז).
\
אדם שמקפיד לא להוציא דבר שקר מפיו – לעולם לא יגנב ממנו מאומה. כן כתב רבי פנחס מקאריץ בספרו "אמרי פנחס" (אות רמג): "מי שאינו משקר – אין נגנב ממנו שום דבר".
אמת; שקר
כשאדם מדבר – יוצא הבל מפיו. צבע ההבל היוצא מפיו של שקרן – שונה מצבע ההבל שיוצא מפיו של דובר אמת. כן מבואר בספר "מנחת יהודה": "צבע ההבל היוצא מפי איש המדבר אמת ודבר ברור, משונה מצבע ההבל היוצא מפי איש הדובר שקר או מסופק בדבר".
\
אדם שמעוניין לדעת אם היושב מולו דובר אמת או דובר שקרים – זאת יעשה: "כאשר תביט בעיני המדבר במשך אחד בלי הפסק סגירת עפעפים וחילוף נקודת מרכז הראיה בקו ישר ושווה לנוכח האיש שכנגדו על נקודת חוטמו, זאת ההבטה עושה הפעולה על הרגשת האיש הנוכחי להכריחו לדבר אמת, כי כאשר ירצה לדבר שקר, אז מוכרח הוא להסיר עיניו לצדדים ולסגור בכל רגע עפעפיו ולא ימצא מרגוע לנפשו ואובד עצה, ובכן יתחיל לדבר דברים הסותרים זה את זה; משא"כ איש האמת יביט לתוך עיניך לנוכח עין בעין". כך כתב בעל "מנחת יהודה" (פרק כ).
\
כלל הוא, כי אדם שמסתגנן בלשון זו (או דומה לזו): "דע לך אחי, שבכל לב אדבר עמך, ולבי שלם עמך" – סימן הוא שפיו מדבר מרמה, ואל תאמין לאף מילה היוצאת מפיו, כי הינו דובר שקרים. כן כתב המהר"ם שיף (דרשות, סוף מסכת חולין).
\
אדם שחוזר על שקר מסויים פעמיים – הוא מתחיל לחשוב כי אולי זה אמת. כן מבואר בספר "חיי מוהר"ן" (סימן תקנ): "כשחוזרים השקר שתי פעמים – נעשה אמת, כלומר, שנעשה אצלו כאמת על ידי שחזר הדיבורים של שקר שתי פעמים".
\
אדם שאינו מוציא מפיו דבר שקר, לעולם לא יגנב ממנו מאומה. כן מבואר בספר "אמרי פנחס" (החדש, אות רמג): "מי שאינו משקר, אין נגנב ממנו שום דבר, וזה: לא תגנובו ולא תכחשו".
ובספר "קדוש ישראל" (פרק טז, כ) מובא בשם רבי פנחס מקאריץ, כי מי שאינו משקר – אינו מאבד מאומה.
\
דבר בדוק ומנוסה, כי אדם שמקפיד לומר אך ורק אמת, גם אם יזיקוהו ויחייבוהו – לעולם הוא מרויח. מאידך, אדם שאומר שקר, גם אם יתנו לו מלוא עולם כסף וזהב – לעולם הוא מפסיד. כן כתב השל"ה ("תורה שבכתב" פרשת קדושים).
\
יש ואדם אומר דברי אמת ולמרות זאת הינו עובר על "מדבר שקר תרחק". כיצד? שנינו במסכת שבועות (ל, ב), כי עד היודע שהעד השני הוא גזלן – אסור לו להצטרף עמו לעדות, שנאמר: "מדבר שקר תרחק".