הבל הבלים הכל הבל
הרב: כן
ש. ערב טוב כבוד הרב
הרב: ערב טוב
קודם כל אנחנו רוצים להגיד לך תודה רבה שהגעת עד הצפון הרחוק זיכית אותנו
הרב: תהיו בריאים בשמחה רבה
ש. שאלה, דיברת על תכלית החיים דיברת על מוסר
הרב: נכון
ש. אני לומד כבר קרוב לשנה איזה שהוא ספר מאוד שאני ממליץ לכולם עליו והוא אומר ככה: "הֲבֵל הֲבָלִים אָמַר קֹהֶלֶת הֲבֵל הֲבָלִים הַכֹּל הָבֶל" (קהלת א, ב) תנסה לבאר לי בבקשה אז מה לא?
הרב: אז מה כן ? לא 'אז מה לא'
ש. לא, אז מה לא, אם "הַכֹּל הָבֶל"
הרב: אז מה לא?
ש. אז מה לא?
הרב: מה זה 'אז מה לא?' הכל לא! כי הכל "הֲבֵל הֲבָלִים"
ש. אז חייב להיות משהו כן
הרב: זה מה שאמרתי, אז מה כן? לא 'אז מה לא'
ש. אז מה כן?
הרב: או! תודה
ש. אני איתך
הרב:אז עכשיו קודם כל אתה צריך להבין שהוא לא אמר 'הֵבל' (בציריה) הֲבָלִים, הוא אמר "הֲבֵל הֲבָלִים" ומה ההבדל בין הֵבל הבלים ל: "הֲבֵל הֲבָלִים" ? - "הֲבֵל הֲבָלִים" זה שתהביל את ההבלים! ואל תחשיב אותם!! כל דבר שהוא הֵבל שאין לו קיום - אל תשקיע בו, כי הוא כמו הבל הפה והבל הקומקום - לא ישאר מזה כלום! אלא? – "סוֹף דָּבָר הַכֹּל נִשְׁמָע אֶת הָאֱלֹהִים יְרָא וְאֶת מִצְוֺתָיו שְׁמוֹר כִּי זֶה כָּל הָאָדָם" (קהלת יב, יג) כל מה שתשקיע, מה שהוא אחר - ישאר לאחרים! לא לך!!
ועל זה דואג קהלת לההביל את כל ההבלים ולומר לך: שהוא ניסה אותם! היה לו!! בחן אותם, בדק אותם, השתמש בהם, עשה בהם כרצונו ואומר לך האדם הכי מנוסה! הכי חכם!! שזה "הֶבֶל וּרְעוּת רוּחַ" (קהלת ב, יא) לכן הוא מבקש ממך: "הֲבֵל" את ההבלים! כי "הַכֹּל הָבֶל" ואני נִסִּיתִי וראיתי בַחָכְמָה וניסיתי במעשה - הכל הבל! חבל על כל דקה שמבזבזים בחיים האלה!!
רק תורה ומצוות ורוחניות! כי אתה בעולם המעבר, מה שתספיק לקחת - ילך וילווה אותך!! מה שלא הספקת לקחת רוחניות - הכל ישאר פה; הרבה כסף, מעט כסף, הרבה רכוש, מעט מטלטלין, מה שיש? - זה לא שלך! לא היה שלך ולא יהיה שלך, זה רק בשמירתך! אתה רק שומר. וביום מסוים יקחו אותך וכבר לא תוכל לשמור על כלום, יקחו בלי לשאול אותך, אז אתה רק אוסף לאחרים!! לך מזה לא יהיה כלום.
רק אם השתמשת ברכוש שלך ככלים לעבודת השם ותרמת לצדקה ונתת והקדשת דברים לכבוד השם וכולי - אז את זה גם העברת למעלה! אבל אם לא עשית כן - אז מה יש לך?!
ש. אז כמה זה מידת? וכמה זה מעשים טובים?
הרב: כל מה שאתה יכול להרבות; צריך לשלב תורה, מצוות וגמילות חסדים. תורה צריך ללמוד הרבה בשביל לדעת מה לעשות נכון וכראוי וצריך לקום מן הספר ולהתחיל לעשות ולעשות את הדברים על מתכונתם וצריך גם לגמול חסדים עם הזולת - כי הקדוש ברוך הוא ברא את העולם "חֶסֶד יִבָּנֶה" (תהלים פט, ג) שכל אחד יתחסד עם חברו - ואז האדם זוכה בשלמות!