ראש חודש - הלכות ומנהגים
ראש חודש הוא היום שבו הירח מתחדש. בזמן בית המקדש, בית הדין היה קובע את ראשי החדשים ע``פ עדי ראיה שראו את הירח בהתחדשותו. ואחר הם מקדישים את החודש בהכרזה של קידוש ובברכה לה`. ומביאים קורבנות מוסף והלוויים אומרים שירה. בזמננו...
פורסם בתאריך: 29.12.2019, 01:34 • מערכת שופרישנם ראשי חדשים שהם יום אחד והם: שבט, ניסן, סיוון ואב. וישנם ראשי חודשים שהם יומיים והם: חשוון, אדר, אייר, תמוז ואלול. ובשנה מעוברת גם אדר ב`.
וראשי החודשים כסליו וטבת, לפעמים יום אחד ולפעמים יומיים.
בזמן בית המקדש, בית הדין היה קובע את ראשי החדשים ע``פ עדי ראיה שראו את הירח בהתחדשותו. ואחר הם מקדישים את החודש בהכרזה של קידוש ובברכה לה`. ומביאים קורבנות מוסף והלוויים אומרים שירה.
בזמננו, ראשי החודשים עדיין בקדושתם, אך במקום קורבן אומרים: ``יעלה ויבא`` והלל ומתפללים מוסף.
מפני שקדושת ראש חודש היא יסוד לכל קדשי ישראל, ואלמלא היא לא היו לנו מועדים ולא מצוותיהם ולא קדושותיהם, לכן ניתנה לישראל מצוות קידוש החודש קודם לשאר כל המצוות, עוד במצרים, שנאמר: ``ויאמר ה` אל משה ואל אהרון בארץ מצרים לאמור החודש הזה לכם ראש חדשים ראשון לחדשי השנה`` (שמות יב).
מלאכה בראש חודש:
ראש חודש דומה ליום טוב בכמה דברים: קורבן מוסף הקריבו בבית המקדש בשבת, במועדים ובראשי חדשים.
נאמר בתורה (במדבר י): ``וביום שמחתכם ובמועדיכם ובראשי חדשיכם``, הרי שהתורה השוותה ביניהם.
בעבר היו נוהגים ביטול מלאכה בראש חודש. ישנם מקצת מן הפוסקים הסוברים שאף בזמננו אין לעבוד עבודות קשות, אולם רוב הפוסקים מתירים מלאכה בראש חודש.
הנשים זכו במצוות ראש חודש יותר מן האנשים ולכן אין האשה עושה מלאכה, אלא בדבר הנחוץ בלבד, וזה משום המובא בפרקי דר` אליעזר: ``בשעה שבאו האנשים לפרק נזמי הזהב אשר באזני נשיהם ולהביאם לעגל- שמעו הנשים ולא רצו. ולא קיבלו עליהן ליתן נזמיהן לבעליהן, שאמרו להם: לעשות שיקוץ ותועבה שאין בו כח להציל?- לא נשמע לכם! ונתן להן הקב``ה שכרן בעולם הזה שהן משמרות ראשי חדשים. ונתן להם שכר בעולם הבא שהן עתידות להתחדש כמו ראשי חדשים``.
מצווה להרבות בסעודת ראש חודש, ולאכול דגים. ולכבדו במלבוש יפה ולהראות שקדוש היום לה` יותר משאר ימי החול.
ישנם הנוהגים להדליק נר בליל ראש חודש.
אסור להתענות בראש חודש.
נאמר: ``כל מזונותיו של אדם קצובים לו מראש השנה ועד ראש השנה, חוץ ממה שמוציא בשבתות וימים טובים וראש חודש וחולו של מועד, ומה שהתינוקות מוליכין לבית רבן. אם מוסיף מוסיפין לו, ואם פיחת- פוחתים לו``.- לכך נוהגים להוסיף מאכל אחד לכבוד ראש חודש.
מוציאין ספר תורה וקוראים בפרשת פנחס בקורבנו של היום, ועולים ארבעה קרואים.
ע``פ ספר התודעה.