הפלא ופלא - אות ק - חלק ג | הרב אמנון יצחק
- - - אין זה התמלול, אלא עיקרי הדברים מהספר 'הפלא ופלא' באדיבות הרב המחבר ר' יהודה חיון שליט"א (לכתבה על ספריו 'לכתחילה' לחץ כאן) - - -
קידושין
הקפדה על קידושי אשה בטבעת עגולה מבפנים ומרובעת מבחוץ וכולה עשויה מכסף – הינה "סגולה נפלאה, שאפילו אם הכלה עקרה תוכל ללדת". כן מבואר ב"טעמי המנהגים" (עמוד תיב) ובשו"ת "תשובות והנהגות" (ח"א).
קידושין (מסכת)
לימוד מתוך מסכת קידושין, משמש כסגולה למציאת הזיווג בקלות ולסילוק כל המפריעים והמעכבים את הזיווג. כן כתב הגר"י פראגר, בעל "שאילת יעקב" ("אלף כתב").
קימה
השעה הראשונה שלאחר הקימה מהשינה, היא הזרע שממנו צומח כל היום. כן מבואר בספר "דרכי צדק" השלם (סימן א, אות עד): "כל המאורעות של כל היום – תלוי בשעה ראשונה בקומו משנתו".
\
"כשאדם מבקש להתעורר וידו על לבו ואינו יכול וצועק מתוך השינה ומבקש לקום ואינו יכול" – יש להוציא לו את ידו מעל חזהו, או יקראו בשמו, ויוכל להתעורר. כן מבואר בספר "עץ חיים" (שער ה, פרק ח).
\
רוח הטומאה השורה על האדם בשנתו – אינה מסתלקת ממנו בקומו משנתו, אפילו אם יעסוק בתורה ואף יקיים מצוות רבות – עד שיקרא את רמ"ח התיבות שבקריאת שמע; "ובכל תיבה שהוא קורא, מתפנה הטומאה מאבר אחד מאבריו". כן מבואר בהקדמת הרה"ק מהר"י מאלעסק לספר "לב שמח" בשם גדולי עולם.
\
אדם שמקיץ משנתו לעבודת ה' למרות עייפותו – נחשב לו הדבר ל"מסירת נפש". כן כתב בעל "ייטב פנים" (הקפות, אות יב): "שבירת תאוות שינה, להיות עומד ושונה, הוא מעין מסירת נפש".
\
אדם שנשכב לישון מתוך לימוד תורה – קל לו לקום מוקדם, יותר מאדם שנשכב לישון מתוך דברים בטלים. כן כתב בעל "עמוד העבודה" (עמוד קעד): "האמת הוא בדוק ומנוסה, כי אם יתאמץ אדם ללמוד קודם השינה – יעזור לו הבורא שיוכל לקום באשמורת וילמוד אז גם כן הרבה. ומי שנשכב לישון בלא לימוד – יכבד עליו לקום באשמורת, כי היצר יאסרהו בנחושתים על ידי מה שהגביר על עצמו היצר קודם השינה".
קין; הבל
הוריו של קין היו חוה והנחש. הוריו של הבל היו אדם וחוה. כן מפורש ב"פרקי דרבי אליעזר" (פרק כא): "בא אליה רוכב נחש ועיברה את קין, ואחר כך בא אליה אדם ועיברה את הבל".
קיץ
אדם שרוצה להצטנן מעט בימי הקיץ החמים – ישטוף את אוזניו במים. כן כתב בעל "שבט מוסר" (פרק יא): "אם בקיץ ירחץ אדם אוזניו במים – יצטנן כל הגוף".
קישואים
תקיעה בשופר מזרזת מאוד את גידול הקישואים. כן מבואר ב"מדרש תלפיות" (ענף ירקות): "הקול יעזור למהר גידול הדלועים; ובמין קישואים גם כן – כי יתקעו בשופר בעת יציאת פירותיהן הוא עזר גדול למהר להוציאם".
קללה
יש אנשים שמזלם גורם שקללתם תתקיים, וזאת גם אם הם עצמם רשעים, ואף אם הם מקללים צדיקים. כן כתב בעל "מושב זקנים" (בראשית יב, ג): "'ומקללך אאור' – יש בני אדם שנולדים באותו מזל שאפילו אם יקללו צדיק גמור חלה הקללה, ולכך אמר אקללם, כדי שכל אחד יתפחד שלא יקללוך".
\
נחש שנשלח להרוג אדם – לעולם הוא לא יחזור ריקם. גם אם בטלה הגזירה מאותו אדם – הנחש לא יחזור משליחותו בטרם יתנו לו אדם אחר תמורתו.
מכאן מסיק בעל ספר "חסידים" (סימן עו), כי קללה לעולם לא תחזור ריקם. ואם היא לא תחול על ראש המתקלל – היא תחול על ראש המקלל.
ולכן מציע בעל ספר חסידים – "אל תקלל שום אדם, כי פעמים רבות הקללות חוזרות וחלות כולן על ראשו ועל זרעו, שכן מצינו שכל הקללות שקלל דוד את יואב – נתקיימו בזרעו".
\
הרוצה לקיים בעצמו את קללת ה' לאדם הראשון "ואכלת את עשב השדה" – יאכל עשבי בר שאינם נזרעים בידי אדם. וכך גם נהג האריז"ל, כמובא ב"מגן אברהם" (או"ח סימן קט ס"ק יט) בשם "כתבים": "האריז"ל היה אוכל עשבי המדבריות שאין נזרעים על ידי אדם, לקיים 'ואכלת את עשב השדה'".
קמח שעורים
קמח שעורים גורם לשכחה. כן כתב המהר"ם שיק (על תרי"ג מצוות, מצוה י): "שמעתי ממורי הגאון זצ"ל, בעל חת"ם סופר, דלכתחילה לא יעשה מצות מקמח שעורים, דאיתא בספרים, דקמחי שעורים קשה לשכחה, ובמצות כתיב 'למען תזכור' וגו'".
קמחא דפסחא
"בפסח נידונים על התבואה" (ר"ה טז, א). מה יעשה אדם כדי שיזכה בדין על התבואה? יתן "קמחא דפסחא" לעניים, ואם פחת – פוחתים לו, ואם הוסיף – מוסיפים לו שפע רב עד בלי די. כן כתב בעל "באר החיים" (הגדה של פסח עמ' יג) בשם ה"אמרי חיים" מוזיניץ.
קן מפורשת
עצה בדוקה לרפואה: ללמוד משנה ממסכת קינים עם פירוש "קן מפורשת", ובגמר לימוד המשנה יעמוד ויתפלל את התפילה המובאת ב"קן מפורשת" – ותהיה לו רפואה שלמה. אם הוא לא נרפא בו ביום – יעשה זאת במשך שלושה ימים. "ושמענו על משפחות מיוחסות בישראל שרגילים בכך ואינם רגילים ברופאים". כך מבואר בספר "סוכת שלום" (עמוד קי).
קנאה
בעם ישראל קיימת מידת הקנאה יותר מכל עם אחר. הסיבה לכך היא, משום שאחי יוסף קנאו ביוסף אחיהם, וקנאה זו עברה בתורשה לכל הדורות הבאים. כן כתבו בעל ה"כלי יקר" (ויקרא ט, ג) ובעל "מטעם המלך" (ח"ד סימן תקמו).
\
בכל מקום שיש קנאה ושנאה – אף אחד מהצדדים לא ייצא נקי. כן כתב רבי חיים פלאג'י בספרו "מועד כל חי" (ו, יג): "מעיד אני עלי שמים וארץ, דבכל מקום שמצינו קנאה ושנאה בין אחים או שותפים – לא יצאו נקיים רח"ל".
קנטוניסטים
הקנטוניסטים הם גילגולי נשמות של אלו שעבדו עבודה זרה לבעל בתקופת השופטים, והקב"ה החזיר אותם לעולם פעם נוספת, כדי לתת להם אפשרות לתקן את אשר קלקלו. כן מבואר ב"קובץ מאמרים" החדש (חלק א, עמוד מא, ועמוד טו), בשם "החפץ חיים".
כידוע, הקנטוניסטים הם הילדים שנלקחו בעל כרחם לצבא הרוסי למשך עשרים וחמש שנה. רובם השתמדו, ומעטים שמרו על יהדותם.
קפיצת הדרך
אדם אינו יכול לעוף באויר משום שהחומריות – ממנה הוא עשוי – גוברת להורידו למטה. ברם, כידוע, יש צדיקים שזכו לקפיצת הדרך, כלומר עפו ממקום למקום. הסיבה לכך היא, "משום שבאותו הזמן נדבקה מחשבתם בעומק החכמה ונתגברה עליהם כח רוחניותם ולא נמשכו למטה לחומר". כן כתב בעל "דברי חיים" (פרשת צו).
המגיד מקאזניץ זצ"ל סיפר על צדיק אחד: "בהיותו עסוק בקיום הלכה במחשבותיו מאוד, והלך מן השבכה שעל הגג באויר הנה והנה ולא נפל ארצה", כמבואר בספר "דעת משה" (פרשת שלח).
\
"שם קפיצת הדרך" הוא שם קדוש, שכאשר מזכירים אותו – האדם עובר ממקום למקום כהרף עין. "שם קפיצת הדרך" יוצא מהפסוק: "ואבוא היום אל העין" (בראשית כד, מב). כן כתב בעל "עבודת ישראל": "הנה מפסוק זה גופא יוצא שם לקפיצת הארץ, וזה הפירוש 'היום יצאתי והיום באתי' – 'מכאן שקפצה לו הדרך' (כפי שפירש רש"י), פירוש 'מכאן' גופא".
\
בזמן שהמקדש היה קיים, היה על כל אדם שרוצה לעלות לבית המקדש לגמוע מרחקים גדולים, שהרי ארץ ישראל היתה ארבע מאות פרסה על ארבע מאות פרסה. "והאיך היו יכולים להביא קרבנותיהם, כי רחוק הדרך מאוד?" – שואל רבי יהונתן אייבשיץ ("תפארת יהונתן" דברים יב, ה) – והוא מתרץ, כי כל אדם שרצה לעלות לירושלים – "היתה לו מיד קפיצת הארץ".