הפלא ופלא - אות פ - חלק ג | הרב אמנון יצחק
- - - אין זה התמלול, אלא עיקרי הדברים מהספר 'הפלא ופלא' באדיבות הרב המחבר ר' יהודה חיון שליט"א (לכתבה על ספריו 'לכתחילה' לחץ כאן) - - -
פרה אדומה
ישנם שני סימנים שלא עלה עול על הפרה אדומה: א. יש לפרה שתי שערות זקופות בצוארה, במקום שמניחים עליה עול. פרה שהונח עליה עול – מיד השערות נכפפות, ואינן חוזרות לזקיפתן לעולם, גם כאשר יסירו ממנה את העול; ב. "עד שלא נתן העול עליהם – עיניהם שוות. נתן עליהם העול – עיניהם שורות". כן מבואר ב"פסיקתא דרב כהנא" (פרשת פרה).
\
כיצד נוצרת פרה אדומה? בשעה שהשור מזדווג עם הפרה, מעבירים מול עיני הפרה כוס יין אדום כדי שתתבונן בו ותלד פרה אדומה. כן מובא במסכת עבודה זרה (כד, א).
פרי
אדם שמקפיד שלא לקטוף פרי מהאילן בטרם יהיה ראוי לאכילה – מאריכים לו ימיו ושנותיו. כן כתב רבי יהודה החסיד (ספר "חסידים" סימן תתקעה): "כך אני מקובל, כל מי שמונע עצמו מלקחת הפירות עד שיתבשלו, מאריכים לו ימיו ושנותיו".
מאידך, אדם שקוצץ פרי קודם זמנו – מסתכן במוות בטרם עת, כמסופר במסכת בבא קמא (צא, ב) על בנו של רבי חנינא, שהיה צדיק גדול, ואף על פי כן נפטר בטרם עת, מפני שקצץ תאנה קודם זמנה.
פרי בטן
אדם שלא זכה להפקד בפרי בטן, ישתדל להדפיס ספר קודש שחובר על ידו או על ידי אחרים, ובשכר זיכוי הרבים זה יפקדהו ה' בזרע של קיימא, ויזכה לבנים צדיקים עוסקים בתורה ובמצוות ולבנות צדקניות יראי אלוקים. כן מיעץ הגאון רבי חיים קנייבסקי, כמבואר ב"דרך שיחה" (עמוד נא).
\
הרוצה לזכות לפרי בטן – יעשה גמילות חסדים ביין של מצוה. כלומר: יחלק לעניים יראי ה' יין של מצוה, כגון יין לארבע כוסות, יין למילה וכיוצא בזה. כן כתב בעל ה"בן איש חי" בספרו "כתר מלכות".
\
לימוד באופן קבוע מתוך הספר "אור החיים" על התורה שחובר על ידי רבנו חיים בן עטר, בכוחו לפקוד את הלומד – או את מי שלמדו עבורו – בזרע של קיימא. כן מבואר בספר "עוד יוסף חי" (עמוד קיח).
\
עצה לזרע של קיימא: לאכול כזית או כביצה פלחי שום מטוגנים מעט במחבת עם מעט שמן. יש להקפיד על הוצאת פלחי השום מן המחבת בתחילת השחמתם, כאשר הם מתחילים לקבל מראה חום. כן מבואר בספר "חסידים" (עמוד שצ), וב"משנה ברורה" (רפ, א), וכן היה מיעץ בעל ה"קהילות יעקב".
\
בני זוג שרוצים להפקד בזרע של קיימא, שייחדו קופה שמידי פעם ישלשלו לתוכה כסף עבור לומדי תורה, וישאו תפילה קצרה לה' שיפקדם בזרע של קיימא. בהמשך הזמן, כשיצטרף סכום נכבד – יחלקוהו ללומדי תורה. כן יעץ רבי עקיבא איגר לתלמידו שהיה חשוך בנים.
עצה נוספת יעץ רבי עקיבא איגר: לתרום נרות לבית הכנסת שידלקו לפני העמוד בשעת התפילה.
\
המעונין לזכות בפרי בטן, זאת יעשה: לאחר אמירת ההגדה, בסיומו של ליל הסדר, ילמד את דברי ה"אור החיים" הקדוש (פרשת בא, שמות יג, ח) על הפסוק "והגדת לבנך ביום ההוא לאמר", כדלהלן: "להיות שאמר 'והגדת לבנך', תינח אם יש לו בן, אם אין לו בן – יהיה פטור, תלמוד לומר 'לאמר', שעל כל פנים צריך להגיד אפילו בינו לבין עצמו. ואם תאמר: כיון שעכ"פ הוא צריך להגיד אפילו בינו לבין עצמו, אם כן למה אמר 'לבנך'? ואולי שאם יגיד הגדה האמורה – יזכהו ה' שיגיד לבנו, וכדי שלא תטעה לומר דוקא, לזה אמר 'לאמר'".
"רבים, רבים מעידים שנפקדו בדבר ישועה ורחמים אחרי שלמדו את דבריו הקדושים אלו". כן מבואר בספר "באר החיים" (עמ' קעו).
\
אשה שעדיין לא נפקדה בזרע של קיימא – תקפיד למזוג יין לתוך כוס של קידוש ולתוך כוס של ברכת המזון ולהוסיף מעט מים. כן מבואר בספר "עטרת תפארת" (חלק כתר מלכות אות קנט).
פרידה
הפרידה לא נבראה יחד עם שאר בעלי החיים בעת שנברא העולם, וממילא היא לא התברכה בברכת "פרו ורבו", ולכן היא אינה מולידה. כן כתבו "בעלי התוספות" (בראשית נו, ב).
הפרידה הראשונה נולדה בשעה ש"ענה" הרכיב סוס וחמור. כן מבואר במסכת פסחים (נד, א).
פרנסה
אדם שנמצא בקשיי פרנסה, שישתדל – עד כמה שאפשר – לא לספר זאת לאף אדם, וזו סגולה נפלאה לפרנסה. ואם למרות הקשיים הוא לא נופל ברוחו, אלא משתדל להכניס שמחה בלבו – הפרנסה תמהר לבוא אליו. כן מבואר בספר "משמרת איתמר" (פרשת מקץ).
\
אדם שמקפיד מידי יום ביומו שלא לאכול מאומה בטרם יעסוק בתורה, הקב"ה מזכהו בפרנסה טובה. כן מבואר ב"דרשות חת"ם סופר" (ח"ג, דף רעט, ד"ה ולחם).
\
אדם שמקפיד שלא לעסוק בשום דבר לפני תפילת שחרית, "אזי אחר התפילה, כשהולך לעסוק במשא ומתן, הוא מצליח בשפע פרנסה וכל טוב". כן מבואר בספר "דברי ישראל" (בראשית, על הפסוק "וכל שיח השדה").
\
אדם שמרגיל את עצמו ללמוד בספרי רבנו בחיי – מובטח לו שפרנסתו תהיה מזומנת לו בכל יום. כן מבואר ב"יקרא דחיי" (מבוא לספר "רבנו בחיי"). רמז לדבר: "מאן דיהיב חיי – יהיב מזוני".
\
מי שמגביה את קולו באמירת "קדוש, קדוש, קדוש וכו'" ומכוין לקדש את ה' – הקב"ה יזכהו לגדולה ולעשירות שלא תפסק ממנו ומזרעו. כן מבואר ב"תנא דבי אליהו רבה" (פרק יג).
כמו כן, אדם שמברך ברכת המזון במתינות, בקול ובכוונה – יזכה לפרנסה בכבוד וברווח. כן מבואר ב"חינוך" (מצוה תל).
\
הקב"ה ממציא לכל אחד את מזונו בכל דרך אפשרית. במדרש רבה (ויקרא יט, א) מסופר על אדם שהכניס עורבים קטנים לתוך כלי סגור ללא מזון. לאחר ג' ימים הוא פתח את הכלי וראה שעל צואת העורבים רוחשים יתושים שנבראו מהצואה, ומהם ניזונו העורבים. זאת כוונת הפסוק "לבני עורב אשר יקראו".